אלוהים ישמור (היה: עצמאות 60 שמח!)

המקום שלכם לדיונים על כל מה שלא קשור לפרוגרסיב: סדרות טלויזיה, ספורט, מחשבים, סלולאר וכל האוף-טופיק העולה על דעתכם.
שלח תגובה
סמל אישי של משתמש
Mari
דרימיסטית-על

Re: אלוהים ישמור (היה: עצמאות 60 שמח!)

שליחה על ידי Mari »

ניר,
ראשית... 'הם' - הכוונה היא לכל המתדיינים כאן שהמשיכו בשלהם ולא הגיבו להודעה של ולאד. זה נאמר בצחוק... אני לא באמת מפלגת את הדרימיסטים חלילה! ;)
שנית, רק משהו קטן - כתבת שבעצם לכל דבר יש סיבה, ורק האירוע הראשון - סיבתו אינה ידועה. זה בדיוק מה שהתכוונתי אליו. אולי לא הסברתי את עצמי טוב, אבל הרעיון שהעליתי הוא שהחיים הם התגלגלות של דברים: דבר מוביל לדבר, בין אם בתכנון מראש ובין אם לא.
I've been trying to justify you
In the end I will just defy you...
סמל אישי של משתמש
Carpe Diem
דרימיסט שרוף
יצירת קשר:

שליחה על ידי Carpe Diem »

לגבי בחירה חופשית:
אפילו אם יהיה לנו את כל פיסת המידע שפירט ניר לגבי אדם / גוף / תופעה או כל דבר אחר, ולאור הנסיבות הידועות צריך להתרחש א', הרי יתכן שיכול להתרחש ב' או ג'. זה נכון לגבי אדם / טבע וכל דבר אחר. כי יש משהו שנקרא - אל-נסיבתי
זאת אומרת למרות כל הסיבות התגובה תיהיה שונה ממה שחזו / חישבו. הרי אנחנו כבני אדם עושים דברים בלתי הגיוניים ולפעמים גם אל-נסיבתיים, כנגד כל הסיכויים...

ועוד דבר שרציתי להגיד:
Life is a malfunction
אם המנגנון של החיים / טבע היה פועל בצורה לוגית טהורה ובצורה עקבית - החיים - האדם לא היה אפשרי. :)

תודה לכל המגיבים, ותודה לדיון המענין באמת, שמתרחש כאן :)
מענין אם דיון כזה היה אפשרי לא מאחורי מסך המחשב, אלא בחיים האמיתיים במפגש של כמה אנשים פנים מול פנים.
האם היינו נותנים את הכבוד ואת "זכות הדיבור" לאדם השני?
האם היינו סובלניים ולדעתיו ומילותיו של השני, או שמה היינו קופצים ומתפרצים ומפריעים לשני לדבר, כי אנחנו לא מסכימים עם דבריהם?

בא לכם לעשות טסט? ;)
Music Is The Energy Of Life!
liordavidlior
דרימיסט-על

שליחה על ידי liordavidlior »

אם המנגנון של החיים / טבע היה פועל בצורה לוגית טהורה ובצורה עקבית - החיים - האדם לא היה אפשרי.
למה?
There is a huge difference between being tolerant and tolerating intolerance" - Ayaan Hirsi Ali"
liordavidlior
דרימיסט-על

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3542790,00.html

נחמד לשמוע שיש גם כאלה :)
There is a huge difference between being tolerant and tolerating intolerance" - Ayaan Hirsi Ali"
סמל אישי של משתמש
DivineComedy
דרימיסט-על
יצירת קשר:

שליחה על ידי DivineComedy »

Carpe Diem כתב:לגבי בחירה חופשית:
אפילו אם יהיה לנו את כל פיסת המידע שפירט ניר לגבי אדם / גוף / תופעה או כל דבר אחר, ולאור הנסיבות הידועות צריך להתרחש א', הרי יתכן שיכול להתרחש ב' או ג'. זה נכון לגבי אדם / טבע וכל דבר אחר. כי יש משהו שנקרא - אל-נסיבתי
זאת אומרת למרות כל הסיבות התגובה תיהיה שונה ממה שחזו / חישבו. הרי אנחנו כבני אדם עושים דברים בלתי הגיוניים ולפעמים גם אל-נסיבתיים, כנגד כל הסיכויים...
אז בדיוק זה לא מה שאני טוען. גם הדברים הלכאורה לא הגיוניים שאנחנו עושים, יש להם סיבות כימיות או סביבתיות, למשל אני מורד בממסד ועושה משהו שנראה לך בלתי הגיוני בעליל, מבחינתי אני עשיתי את זה כי היה לי סוכר נמוך בדם או ההורמונים שלי השתוללו או שבדיוק באותו הרגע אמרתי לעצמי בוא אני אעשה להיפך או שהיתה לי התפרצות אינסטינקטיבית שגרמה לזה. שורה תחתונה הייתה איזושהי סיבה (אולי שלא נראית לעין, אולי כימית במוח) שעשיתי ככה. עובדה שעשיתי ככה ולא אחרת. אם הייתי יכול לעשות אחרת, הייתי עושה אחרת. בחירה חופשית אומרת שיש מצב שבו יהו לי שתי אופציות :לעשות א ולעשות ב, שתיהם יש סיכוי של 50% לעשות ואני עושה את א נגיד. אני טוען שהסיבה שעשית א ולא ב ישנם גורמים פיזיולוגיים וסביביתיים מורכבים, עשית את א' כי באותו הרגע אתה הבנאדם (המאוד מורכב) שהתעצבת להיות במשך שנים. אולי אחרים היו עושים את ב'. אם אתה היית יכול לעשות את ב', היית עושה אותו! אני יודע שקצת קשה להבין את הטיעון הזה, ואני אנסה בערב כשיהיה לי זמן להסביר יותר.
"Everyone in the world should listen to Sigur Ros. Then maybe it'd be a better place."
סמל אישי של משתמש
Carpe Diem
דרימיסט שרוף
יצירת קשר:

liordavidlior כתב:
אם המנגנון של החיים / טבע היה פועל בצורה לוגית טהורה ובצורה עקבית - החיים - האדם לא היה אפשרי.
למה?
זהו הסבר למשפט שכתבתי מלמעלה ש: Life is a malfunction
:)
מה שכן זה מדבר על כך שחוסר איזון הוא זה שמזיז דברים וגורם לדברים לקרות. כך גם עם המפץ הגדול לדעתי, חלקיק אחד וכתוצאה מ"שגיאה" היה חוסר איזון בתוכו ולכן הוא התנפץ ונהיה ליקום. זה כמובן קשור לדעה החילונית שלי לגבי בריאת העולם. ומכאן אני אומר אם האיזון לא היה משתבש באותו חלקיק ראשוני, הרי גם לא היה המפץ הגדול.
סמל אישי של משתמש
Carpe Diem
דרימיסט שרוף
יצירת קשר:

DivineComedy כתב:
Carpe Diem כתב:לגבי בחירה חופשית:
אז בדיוק זה לא מה שאני טוען. גם הדברים הלכאורה לא הגיוניים שאנחנו עושים, יש להם סיבות כימיות או סביבתיות, למשל אני מורד בממסד ועושה משהו שנראה לך בלתי הגיוני בעליל, מבחינתי אני עשיתי את זה כי היה לי סוכר נמוך בדם או ההורמונים שלי השתוללו או שבדיוק באותו הרגע אמרתי לעצמי בוא אני אעשה להיפך או שהיתה לי התפרצות אינסטינקטיבית שגרמה לזה. שורה תחתונה הייתה איזושהי סיבה (אולי שלא נראית לעין, אולי כימית במוח) שעשיתי ככה. עובדה שעשיתי ככה ולא אחרת. אם הייתי יכול לעשות אחרת, הייתי עושה אחרת. בחירה חופשית אומרת שיש מצב שבו יהו לי שתי אופציות :לעשות א ולעשות ב, שתיהם יש סיכוי של 50% לעשות ואני עושה את א נגיד. אני טוען שהסיבה שעשית א ולא ב ישנם גורמים פיזיולוגיים וסביביתיים מורכבים, עשית את א' כי באותו הרגע אתה הבנאדם (המאוד מורכב) שהתעצבת להיות במשך שנים. אולי אחרים היו עושים את ב'. אם אתה היית יכול לעשות את ב', היית עושה אותו! אני יודע שקצת קשה להבין את הטיעון הזה, ואני אנסה בערב כשיהיה לי זמן להסביר יותר.
אני חושב שלא לגמרי הבנת אותי (הרגשה). אני כאן מנסה כמובן להגיד שיש חופש בחירה.
1. לגבי משהו שנראה לאחר כבלתי הגיוני - סבבה אין שום בעיה. אבל תגיד האם פעם עשית דברים שהם בלתי הגיוניים בעליל לך עצמך? כיצד החלטת / בחרת לעשות את מה שעשית אם עשית דבר כזה. ישנם דברים שנעשים בעקבות סיבות, החלטות וכו'. ויש דברים שעושים כי בחרת לעשות כך. למה? - ככה - כי כך בחרתי ווטו לא. - זה להיות אל-נסיבתי. בכל מצב נתון יכולות להיות לנו אינספור אפשרויות של פעולה - ואנו יכולים לראות אולי רק חלקיק מזה. כי יש דברים שאנחנו יודעים, יש דברים שאנחנו יודעים שאנחנו לא יודעים, ויש דברים שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים - מכאן בכל מצב נתון יש אינספור דרכי פעולה אם כי אולי אנחנו לא רואים אפילו אחת. מישהו אחר אולי יראה דרכי פעולה שאני יכול לעשות במצב נתון - שאני בעצמי לא מודע להם, ואם יחליט שזה הוא הדבר היתכן ביותר שאני אעשה באותו מצב נתון - אזי אותו אדם יכול לטעות, כי אני יכול לעשות משהו אחר. יתרה מכך אם ברגע נתון עקב תהליך כלשהו האיזון בין: מה שאני יודע / מה שאני יודע שאני לא יודע / מה שאני לא יודע שאני לא יודע - ישתנה הרי אפשרויות חדשות נפתחות בפני ואני במקום לעשות א' או ב' שחישבו שאני אעשה - אני אעשה ז' - אז מכאן הבחירה היא חופשית. ומה היה אותו ההליך שיכול היה לשנות את האיזון המדובר - כל דבר - divine intervention, עץ נופל, ציפור שבשמים, הבזק חשמלי, שתן שעולה למח (figuratively speaking -יעני אעשה שטות) והרשימה היא ארוכה.

ובתכלס אפשר לסכם מאידך שלא איתכן המצב ההיפוטטי שבו אנו יודעים כל פיסת מידע הנחוצה לחישוב הבחירה החופשית - לכן הבחירה היא חופשית. היא מעל לכל יכולת חישוב של כל דבר המוכר בתודעה שלנו כבני אדם.
liordavidlior
דרימיסט-על

Carpe Diem כתב:אני חושב שלא לגמרי הבנת אותי (הרגשה). אני כאן מנסה כמובן להגיד שיש חופש בחירה.
1. לגבי משהו שנראה לאחר כבלתי הגיוני - סבבה אין שום בעיה. אבל תגיד האם פעם עשית דברים שהם בלתי הגיוניים בעליל לך עצמך? כיצד החלטת / בחרת לעשות את מה שעשית אם עשית דבר כזה. ישנם דברים שנעשים בעקבות סיבות, החלטות וכו'. ויש דברים שעושים כי בחרת לעשות כך. למה? - ככה - כי כך בחרתי ווטו לא. - זה להיות אל-נסיבתי. בכל מצב נתון יכולות להיות לנו אינספור אפשרויות של פעולה - ואנו יכולים לראות אולי רק חלקיק מזה. כי יש דברים שאנחנו יודעים, יש דברים שאנחנו יודעים שאנחנו לא יודעים, ויש דברים שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים - מכאן בכל מצב נתון יש אינספור דרכי פעולה אם כי אולי אנחנו לא רואים אפילו אחת. מישהו אחר אולי יראה דרכי פעולה שאני יכול לעשות במצב נתון - שאני בעצמי לא מודע להם, ואם יחליט שזה הוא הדבר היתכן ביותר שאני אעשה באותו מצב נתון - אזי אותו אדם יכול לטעות, כי אני יכול לעשות משהו אחר. יתרה מכך אם ברגע נתון עקב תהליך כלשהו האיזון בין: מה שאני יודע / מה שאני יודע שאני לא יודע / מה שאני לא יודע שאני לא יודע - ישתנה הרי אפשרויות חדשות נפתחות בפני ואני במקום לעשות א' או ב' שחישבו שאני אעשה - אני אעשה ז' - אז מכאן הבחירה היא חופשית. ומה היה אותו ההליך שיכול היה לשנות את האיזון המדובר - כל דבר - divine intervention, עץ נופל, ציפור שבשמים, הבזק חשמלי, שתן שעולה למח (figuratively speaking -יעני אעשה שטות) והרשימה היא ארוכה.

ובתכלס אפשר לסכם מאידך שלא איתכן המצב ההיפוטטי שבו אנו יודעים כל פיסת מידע הנחוצה לחישוב הבחירה החופשית - לכן הבחירה היא חופשית. היא מעל לכל יכולת חישוב של כל דבר המוכר בתודעה שלנו כבני אדם.
האמת, אני חושב שאתה לא ירדת לסוף דעתו של ניר... :roll:

אני אנסה להסביר את מה שהבנתי מניר, במשל:
נניח שנזרוק גפרור לשדה קוצים. עקרונית, אנו די מבינים איך אש נוצרת / מתלקחת / מתפשטת. עדיין, איננו יכולים בחיים לחשב בדיוק איך יישרף ומתי, עד כמה הכל יתלקח, מתי הבעירה תיעצר, אם בכלל והיכן. אנחנו פשוט צריכים לעשות חישוב כ"כ מורכב של רוח משתנה, לחות, אדמה, השדה עצמו ועוד הרבה. אין סיכוי לחשב את זה, זה מורכב. אבל היפותיטית, אם היינו יכולים לאמוד במדויק את כל הנתונים, להכניס הכל למין מגה-נוסחה היינו יכולים לדעת בדיוק איך הכל יתרחש. כי הכל כאן תהליכים פיזיקליים מדידים.

אז ניר בעצם מחיל את זה על המוח: אם המוח גם עובד בצורה כימית לחלוטין, כל קבלת ההחלטות שלנו מונעת מנתונים שקשורים למבנה המוח והחשיבה האינדבידואלית שלנו שהושפעה מאינספור תהליכי התבגרות וחוויות שנרשמו ושינו את המוח, מקשרי-עצב וממוליכות חשמלית, גם אם אין סיכוי לעולם לחשב את זה במצב המדע כיום, העובדה שהכל עובדתי מסיר את האפשרות של בחירה חופשית. כי הכל, היפותיטית, ניתן למדידה ומכאן - לחיזוי.
סמל אישי של משתמש
DivineComedy
דרימיסט-על
יצירת קשר:

עוד לא קראתי את ההודעות של ולאד (אני בלימודים) אבל ליאור תיאר את טענתימצוין.
"Everyone in the world should listen to Sigur Ros. Then maybe it'd be a better place."
סמל אישי של משתמש
Carpe Diem
דרימיסט שרוף
יצירת קשר:

ליאור, תודה על הדוגמא הטובה, והמשך הדברים. מה שכן אני כן הבנתי שלזה ניר התכוון.
הבעיה שיש כאן כמה הנחות יסוד שהם יותר משנויים במחלוקת:
1. כי הכל כאן תהליכים פיזיקליים מדידים. - הנחה מאוד כבדה. ישנו סיכוי מאוד גבוהה שלא כל התהליכים הבאים לידי ביטוי בדוגמא שהבאת (או בכל מצב אחר כמו לגבי המח שניר דיבר) - הם תהליכים מדידים. וכאן אני חוזר למה שאמרתי:
אם נצייר גרף "עוגה" שמייצג את כל המידע בעולם אז:
1.1 ישנה פיסת עוגה קטנה שדמייצגת את מה שאנחנו יודעים שאנחנו יודעים.
1.2 חתיכת עוגה יותר גדולה של מה שאנחנו יודעים שאנחנו לא יודעים.
1.3 ועוד חלק גדול של העוגה שהוא מייצג את מה שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים.
לכן אם נמקד בדוגמא שהבאת (וכמובן אפשר להעביר את זה לכל דוגמה אחרת יותר ממורכבת) - אז אפילו עם המדע יכול לחשב את כל המגה נוסחה הזאת של כל המרכיבים הללו - הרי יכול להיות שהתוצאה שינבאו עדיין לא תיהיה נכונה כי יש תהליכים שקורים שאנחנו לא מודעים להם שנופלים בקטגוריה השלישית (מה שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים) - לכן אותו חישוב יהיה רחוק מן האמת כי בכל זאת יהיה משהו חסר.
אגב זה גם נכון מאוד לגבי האדם שחוץ מכל התהליכים הפיזיאולוגיים / פיזיקלים ומה לא גם את הנפש - וזה משהו שלא נכנס לשום נוסחא מתמטית (למיטב ידיעתי) - והנפש גם משפיע על תהליך קבלת החלטות במקרים שתאיר ניר ואני.

2.
אז ניר בעצם מחיל את זה על המוח: אם המוח גם עובד בצורה כימית לחלוטין, כל קבלת ההחלטות שלנו מונעת מנתונים שקשורים למבנה המוח והחשיבה האינדבידואלית שלנו שהושפעה מאינספור תהליכי התבגרות וחוויות שנרשמו ושינו את המוח, מקשרי-עצב וממוליכות חשמלית, גם אם אין סיכוי לעולם לחשב את זה במצב המדע כיום, העובדה שהכל עובדתי מסיר את האפשרות של בחירה חופשית. כי הכל,
היפותיטית
, ניתן למדידה ומכאן - לחיזוי.
טוב מאוד שהתגשת
היפותיטית
- מצב היפוטטי הוא לא מצב ריאלי. לכן אם במצב היפוטטי ניתן להוכיח שאין חופש בחירה - אזי ברור כי במצב ריאלי - החיים האמיתיים ישנו חופש בחירה אמיתי! :)
liordavidlior
דרימיסט-על

הוא ריאלי, אך עד שהוא לא יוכח הוא היפותיטי. אם הוא יוכח הוא יהיה עובדתי.
חוץ מזה, גם ניר כתב שזו שאלה היפותיטית :)
סמל אישי של משתמש
Carpe Diem
דרימיסט שרוף
יצירת קשר:

liordavidlior כתב:הוא ריאלי, אך עד שהוא לא יוכח הוא היפותיטי. אם הוא יוכח הוא יהיה עובדתי.
חוץ מזה, גם ניר כתב שזו שאלה היפותיטית :)
חבל שלא העלת את דעתך על הכתוב בסעיף 1. המורחב... :)
liordavidlior
דרימיסט-על

צר לי ולד, לעיתים אני כ"כ נרגש לענות שאני לא מדפדף למעלה... גם את מה שניר כתב לפניך ראיתי רק עכשיו :oops:

תראה, גם מה שאתה אומר היפותיטי ועכשיו אנו נכנסים לוויכוח פילוסופי. אני מוצא הרבה בעיה במשפט: "מה שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים". מי קבע שיש דבר כזה בכלל? אולי זה רק המצאה לשונית שנשמעת טוב?
זה יוצר פרדוקס, כי אתה לא יכול להוכיח שאתה לא יודע משהו שאתה לא יודע, ואם הוכחת אותו אז אתה יודע שאתה לא יודע.
לי המשפט לא אומר כלום. מין לופ דמגוגי כזה.

תכל'ס לחפור על זה זה נחמד, אבל ברגע שהכל כל-כך היפותיטי ל-2 הצדדים, אני כבר לא רואה טעם להמשיך להעמיק... :roll:
gils77
דרימיסט שרוף

Re: עצמאות 60 שמח!!

שליחה על ידי gils77 »

Ashleadt כתב:לגבי דברי הימים. לא הבנתי מה ניסית להוכיח פה. רשום שאח של גלית הגתי, שהוא אלחנן בן יעור בא ובלה בלה, ההמשך.
זה לא סותר את זה שדוד הרג את גלית. כי פה מדובר באח שלו אם תקרא שוב.
זה די מובן לי מהכתוב כפי שזה בלי פירוש. אולי אני טועה ויש כאן מסר מוסתר איכשהו.
כן..דברי הימים הוא ספר שמנסה לבטל ולהעלים כל מיני דברים שנכתבו בשמואל א\ב ולא נראו בעיני הסופר המקראי שכתב אותו.
מקרי דוד מאוד בולטים בחיסודים שעושים לו שם, הורידו את כל סיפור בת שבע ואוריה וכמובן תיקנו את ה"טעות" שדוד הוא לא זה שהרג את גולית.
שכחתי לכתוב לך את הפסוקים ששם נמצאת ה"טעות"..אני צריך למצוא את זה(אז אולי אני לא בסדר שלא הבאתי את ההוכחה המספקת)
סמל אישי של משתמש
Carpe Diem
דרימיסט שרוף
יצירת קשר:

liordavidlior כתב:צר לי ולד, לעיתים אני כ"כ נרגש לענות שאני לא מדפדף למעלה... גם את מה שניר כתב לפניך ראיתי רק עכשיו :oops:

תראה, גם מה שאתה אומר היפותיטי ועכשיו אנו נכנסים לוויכוח פילוסופי. אני מוצא הרבה בעיה במשפט: "מה שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים". מי קבע שיש דבר כזה בכלל? אולי זה רק המצאה לשונית שנשמעת טוב?
זה יוצר פרדוקס, כי אתה לא יכול להוכיח שאתה לא יודע משהו שאתה לא יודע, ואם הוכחת אותו אז אתה יודע שאתה לא יודע.
לי המשפט לא אומר כלום. מין לופ דמגוגי כזה.

תכל'ס לחפור על זה זה נחמד, אבל ברגע שהכל כל-כך היפותיטי ל-2 הצדדים, אני כבר לא רואה טעם להמשיך להעמיק... :roll:
תשמע לגבי הטענה שבמשפט - זה מאוד פשוט - זה מאוד הגיוני שיש דברים שאני לא יודע שאני לא יודע אפילו. איזהשהם תחומים שאני לא מודע שקיימים, לאומת זאת אתה לדוגמא יכול לדעת על תחומים שאני בכלל לא יודע על קיומם. ברגע שתספר לי עליהם אני אדע שיש תחומים כאלה, ושאני לא יודע כלום עליהם אבל מודע לקיומם. אם תלמד אותי את התחומים האלה אני אדע אותם - בצורה כזאת אני אצמצם במקצת את תחום ה"לא יודע שאני לא יודע".
אלה הם דברים פסיכולוגיים. לימדו אותנו על זה בפורום של לנדמרק - קיבלתי שם תובנות בקורס הזה.
גם מאוד רצוי לקרוא את אושו - הרבה מהדברים בפורום היו מבוססים על דבריו (כפי שנודע לי מאוחר יותר)... יש לא תפיסת עולם מאוד מענינת...

אה ועוד דבר - זה די תמים להאמין שאין דבר שאנחנו לא יודעים "משהו" על קיומו - שאין דברים שאנחנו אפילו לא מודעים אליהם - ז"א שלא יודעים שאנחנו לא יודעים אותם - זה מן תחום שחור כזה. אם היה לאנושות collective sentience (לא יודע אם כתבתי נכון - הכוונה היא לחשיבה קולקטיבית של כל האנושות כגוף אחד) וגם הידע היה קולקטיבי אז התחום השחור הזה היה הרבה יותר קטן. קיצור זה תחום מאוד מענין... אני הולך לקחת כמה ספרי אושו אצל חבר לקרוא אותם...
סמל אישי של משתמש
DivineComedy
דרימיסט-על
יצירת קשר:

טוב, מהסוף להתחלה:

היפוטתי - אשר מניח הנחה. רק להזכירכם מה הייתה ההנחה: ההנחה שבהקשרו עלה ההיפוטטי היה "אם נוכל להכיר בצורה מושלמת את האדם ונדע את כל ההשפעות הסביבתיות שלו". ההנחה הזאת היא ממש לא כבדה, אפשר לפשט את הגדרתה, מה שאנחנו צריכים לדעת זה להכיר את כל הגנים שלו (כולל כל הכימיה), ולהכיר כל אינטראקציה שהוא חווה עם כל דבר בחייו. מה שחסר פה זה לא איזה הוכחה גרנדיוזית, מה שחסר זה ידע (שלאנושות אין אבל במשך הזמן אפשר לרכוש) ומיכל לשים בו את כל הידע הזה. נכון שאין כאלה כיום אבל שוב, זאת לא היפותזה כבדה, היא לא מניחה הנחות מתפיסיות או פילוסופיות כבדות, היא מניחה יכולת לרכוש ידע ולמדוד ולהכיל אותו.

בחירה חופשית - אתה מסכים איתי שגם דברים לא היגיוניים שאתה עושה, המוח פוקד עליך לעשות? אובכן מה זה המוח? זה חומר עם תהליכים כימיים וזרמים חשמליים. תראה, אנשים עם פיגור שכלי או כל מחלה נפש אחרת, סכיזופרניה למשל, כל אלה (הוכח) הם אנשים עם מוח במבנה שונה, או עם איזה חיסרון או תוספת שאצל אנשים אחרים לא קיים. אני שואל אותך, נראה לך שהמוח מסוגל "לייצר" התנהגות אוטיסטית או סכיזופרניה, אבל לא לפקוד עליך לעשות משהו ש"נראה" לך לכאורה לא הגיוני. התקפים אפילפטיים, למשל הם ממש קצרים חשמליים שקורים במוח. קצר חשמלי במובן שאת יכול ליצור בבית (בעוצמות אחרות כמובן). תהליכי המוח אחראים לכל מה שאנחנו עושים, שם אגור כל ניסיון החיים שלנו, אהבות, אכזבות, שמחה ועצבות, וכל הניסיונות האלה בשילוב גנים מסוימיפ מכתיבים לנו איך נתנהג.

חוץ מהארגומנט למעלה, ישנם עוד טיעונים שפוסלים בחירה חופשית. למשל מהכיוון של הדטרמיניזם - כלומר כל מה שקרה או קורה, יש לו סיבה שגרמה לו. אגב משהו שאני מאמין בו לגמרי פשוט כי לא הצלחתי להפריך אותו בשום צורה הגיונית.
אם יש בחירה חופשית, אז האדם הוא first cause של (לפחות) כמה מהדברים שהוא עושה. אם דטרמיניזם נכון, אז האשם לא יכול להיות הfurst cause של כלום. מכאן סתירה - בחירה חופשית לא קיימת.
אם דטרמיניזם נכון, אז לא הייתה לנו בעצם שליטה על שום דבר מהאירועים שקרו לנו במהלך החיים שהביאו אותנו למי שאנחנו היום ואין לנו שליטה על חוקי הטבע. מכיוון שהסיטואציה שלנו היום היא התוצאה ההכרחית בעקבות הדטרמיניזם, אז אין לנו שליטה עליהם, כלומר אין בחירה חופשית.
כיוון אחר, לוגי יותר (שאני מודה הייתי צריך לפתוח wiki כדי להיזכר איך הוא הולך) הוא שאם יש בחירה חופשית אז אדם אחראי על המצב שבו הוא נמצא היום (נקרא לו S), איזושהי אחראית מנטלית. ואם כך זה אומר בהכרח שהוא תריך היה להיות אחראי כל המצב שבו הוא היה בS-1. ואם כך הוא היה צריך להיות אחרי (מתוקף free will) לאיך שהוא היה בS-2 וכך הלאה. מכאן נובע שבאיזשהו מקום בשרשרת בעבר הוא היה צריך ליצור סטטוס או סיטואציה חדשה יש מאין, דבר שבלתי אפשרי. לכן בחירה חופשית לא אפשרית.
וכך הלאה יש עוד כמה טיעונים לוגיים נגד, אני חושב שזה מספיק. :)

קצת התיחסות לדברים של ליאור מהעמוד הקודם על בחירה חופשית:
זה שלא יודעים איך המוח עובד בגלל שהוא אורגניזם כל כך משוכלל, זה עדיין לא אומר שהוא לא אוסף של החומרים והתהליכים שיש בו.
לגבי החלק השני אתה מעלה את נושא הנשמה. מהו האני? התודעה שלי? כמובן שגם פה מתבקשת חפירה שאני לא במצב נפשי לעשות, אבל בקצרה, בעיניי, מושג הנשמה הוא הסבר שהאדם חיפש לתודעה שלו. והמקור לגלגול נשמות הוא הבלתי אפשריות האנושית לתפוש את מושג המוות. מה זה אומר שאני מפסיק להתקיים? מה אני ארגיש? איפה אני אהיה? אני לא יכול פשוט להיעלם! להגדיר נשמה היא דרך מאוד טובה להסביר את האני. בהימצאות המדע המודרני, אני חושב שעצם הגדרת הנשמה הוא נחלת של כתבים עתיקים שאם ההבנה היותר מעמיקה של המוח שיש לנו היום, אין לה מקום כבר.
Ne_Plus_Ultra
דרימיסט מתקדם

שליחה על ידי Ne_Plus_Ultra »

לא קראתי את כל הויכוח הארוך הזה אלא רק את העמוד האחרון. כשיהיה לי קצת יותר זמן אקרא את כל האשכול שמסתמן כאשכול מעניין מאוד.

יש לי כמה הערות קצרות:
לגבי תהליכים פיזיקליים מדידים - ההגדרה הזאת בעייתית מאד, בהרבה תחומים מדעיים הרבה מן התוצאות הם קירובים, או שהתאוריות עצמן מוגדרות כסטטיסטיות.
ולכן אני חושב שהטענה של ניר כי בהינתן כל הנתונים וכל הידע נוכל לצפות מה יעשה אדם (ואם זו לא הטענה, תקן אותי) היא בעייתית - הסטטיסטיות של המדע הכביכול מדויק מונעת אפשרות של תחזית מושלמת.
כמו כן, אני חושב שאתה דווקא כן מניח הנחה פילוסופית די כבדה. לומר כי בודאות אנו מסוגלים להבין הכול פירושה לקבל כי אין הפרדה בין גוף לנפש וזו לא טענה פשוטה בכלל. וזה בכלל בלי לדבר על עצם קיום החומר... דרך אגב, אני נוטה להסכים, ברמה הפרגמטית, כי אין הפרדה בין גוף לנפש.

לגבי בחירה חופשית, אני חושב שהניסוח של אמונה בדטרמיניזם בגלל שאתה לא יכול להפריך אותו היא בעייתית. לדעתי, דטרמיניזם נגזר ישירות אם אנו קובעים שאין הפרדה בין גוף לנפש. ההוכחה שהבאת לטעמי לא מוכיחה כלום - היא משתמשת בכלים מתמטיים לתאר אובייקט דינמי במהותו - האדם לא חייב להיות אחראי למצבו תמיד, אלא רק מהרגע שבו נהיה מודע לדברים סביבו ואז היתה לו את אפשרות הבחירה לעשות מה שרצה - אולי הבחירה החופשית היא קיום שהולך יד ביד עם מודעות? (או שאולי לא הבנתי את כוונת המשורר).
גם אם נניח כי הדטרמיניזם נכון, אזי עדיין אין דרך לחזות בודאות של 100% מה יקרה כי אין לנו כלים לעשות את זה ולא יהיו.

לגבי נושא הנשמה, לא הייתי רוצה לראות את המונח הזה מתבטל. עם כל הקידמה שלא תהיה, וגם אם יצליחו להסביר איך נוצרת מודעות מחומר, אני חושב שיציאה מהראש המדעי מועילה לנשמה :)
liordavidlior
דרימיסט-על

אני אתייחס לדבריו של ניר ראשונה.
מן הראוי אציין, שלאחר הפוסט ישבתי עם עצמי שעות לנסות להכיל את הדברים של ניר שכן לא פשוטים הם כלל. ואז נזכרתי בפיסיקית הקוואנטים שכבר שכחתי את עקרונותיה, אך זכרתי שהיא העמידה דברים אלו במבחן, אז חיפשתי באינטרנט ומצאתי את המאמר הבא; מאמר שעוסק בדיוק בשאלה שנשאלה פה:
http://dolevim.org/shahar/quantum_mind.php

למי שאין כוח לקרוא את המאמר החפירתי לעילא הזה, אתמצת חלק קטן. פיזיקת הקוואנטים היא פיזיקה שמתעסקת עם חלקיקי אנרגיה. ניסויים מספר הראו, שברמה הקוואנטית, ברמת המיקרו, החלקיקים פועלים בצורה רנדומאלית לחלוטין. כלומר מתחת לפני השטח אין חוקים. מניסויים מספר אף נוטים להסיק שהתודעה משפיעה על העולם החיצון. שמעתם! והלוא זה נשמע מדע בדיוני! מדידת היש מקיימת אותו! בעולם המאקרו לפיזיקה יש חוקים אך ברמת המיקרו לא - כלומר דטרמיניזם נכון חלקית (או לא נכון בכלל?).
מכאן ישנם כמה השלכות מרחיקות לכת ביותר. שאלות פילוסופיות כבדות שנגזרות ממדע זה. זה כל-כך מסובך, חלק מזה אף לא הבנתי לאשורו, אך אני מתכוון לחקור את המאמר לעומקו. בינתיים פרסמתי כדי שגם אחרים ייהנו :) .
כיוון אחר, לוגי יותר (שאני מודה הייתי צריך לפתוח wiki כדי להיזכר איך הוא הולך) הוא שאם יש בחירה חופשית אז אדם אחראי על המצב שבו הוא נמצא היום (נקרא לו S), איזושהי אחראית מנטלית. ואם כך זה אומר בהכרח שהוא תריך היה להיות אחראי כל המצב שבו הוא היה בS-1. ואם כך הוא היה צריך להיות אחרי (מתוקף free will) לאיך שהוא היה בS-2 וכך הלאה. מכאן נובע שבאיזשהו מקום בשרשרת בעבר הוא היה צריך ליצור סטטוס או סיטואציה חדשה יש מאין, דבר שבלתי אפשרי. לכן בחירה חופשית לא אפשרית.
את הטענה שלעיל לא הבנתי ניר, אשמח אם תפשט אותה.

לגבי הנשמה: בכוונה לא כתבתי נשמה, פשוט העמדתי שאלה של מיהו האדם ומהי התודעה. באיזו נקודה בעצם מתחברת התודעה לגוף החומרי. זרמים חשמליים = תודעה? זוהי שאלה חשובה שכן היא עומדת בבסיס שאלת חופש הבחירה. המוח עובד בצורה מסוימת, אך כשאנו אומרים שהמוח מכריח אותנו, את מי הוא מכריח? כיצד? איפה מתחברים הקשרים במוח אל התודעה ומשפיעים עליה? כל זאת לא נוכל לענות עד שלא נדע מהי טיבה של התודעה והיכן היא ממוקמת.

-------------------------------

לדברי Ne_Plus_Ultra על התהליכים הפיזיקליים:
אנחנו יודעים שהמדע לא מסוגל לחזות ויש הרבה סטטיסטיקה והסתברות; זו שאלה היפותיטית - זה שאנו לא יכולים בימינו לעשות זאת (או בעתיד הנראה לעין) לא אומר שהכל לא מורכב מתהליכים ידועים מראש. ייתכן והמדע פשוט לא מתקדם מספיק.

לגבי החלק של הההפרדה בין גוף לנפש אני מסכים.
Ne_Plus_Ultra כתב: וזה בכלל בלי לדבר על עצם קיום החומר...
תראה ידידי, אני לא יודע אם בדיון יש מקום לפילוסופיה אקזיסטנציאלית. הנושא הוא אמנם רחב, אך אנו דנים במה שאנו יכולים להוכיח (בגדול). אלו שאלות חובקות-עולם ולאו דווקא תודעה... כלומר, אם אנו עוסקים בזה זה משליך על כל מציאות היקום ואני לא יודע אם מקומו דווקא בדיון המצומצם על תודעה...
Ne_Plus_Ultra
דרימיסט מתקדם

שליחה על ידי Ne_Plus_Ultra »

טוב, לפי הדברים שנאמרו כאן אני הבנתי אחרת (לגבי עניין הסטטיסטיקה), מה גם שמכניקת הקוונטים זו בדיוק אחת הדוגמאות שחשבתי עליהן כשכתבתי את הפוסט הקודם.

וזו בדיוק הסיבה שכתבתי "בלי לדבר" ;)
סתם, אני יודע שזה קצת חרג - רק עוד נקודת מבט קטנה.
סמל אישי של משתמש
Ashleadt
דרימיסטית שרופה
יצירת קשר:

שליחה על ידי Ashleadt »

טוב, לאחר כמה בירורים, אני חוזרת כמה דפים אחורנית.

*הוכחות-
כמעט לעולם לא תוכל להכיח משהו על סמך מדענים וחקירות, ובמיוחד בריאת העולם. למה? כי אי אפשר.
הוכחות על הזמן נמחקים. מישהו קם ובדק, סקר, חקר את בריאת העולם והגיע לתשובה סופית על פי הוכחות מדעיות.
אבל, 200 שנה לאחר מכן, יקום אדם אחר ויוכיח אחרת. אלה הכל הוכחות. אז מה בדיוק נכון? כל פעם הם מוצאים משהו אחר,
משהו חדש שהבן אדם שלפניו לא הוכיח. נכון שההוכחה הבאה יכולה לקחת 500 שנה ואז למשך ככה וככה דורות כולם יאמינו למשהו אחד, בלי לדעת שאחרי מותו, יהיה עוד מישהו שיוכיח משהו אחר. וזה הכל הוכח מדעית! הוכחות באות והולכות. שום דבר לא נשאר.
אבל התנ"ך כן נשאר, סיפור בריאת העולם זו עובדה.
הסיפור לא משתנה משנה לשנה, מדור לדור. זה אותו סיפור.
אי אפשר להסתמך על הוכחות פיזיות שהוכיחו, כי הם משתנים כל הזמן...לזה אתה קורא הוכחה? תוכיח משהו חד וחלק ששום דבר לא ישנה את זה!

* הנחש המדבר-
יש האומרים שזה משל. משל של לשון הרע שמשתלט על האדם וגורם לו לעשות דברים ככה או אחרת.
אז במקרה הזה, הנחש לא באמת דיבר.

*סיפורי התנ"ך-
ניקח לדוגמא את מעמד הר סיני. ועל אותו עיקרון גם את יציאת מצרים.
איך אני יודעת שזה באמת קרה?
מסורת. מדור לדור.
אם אבא שלך(לא שלך, סתם דוגמא) יגיד לך שהיה מעמד הר סיני, תאמין לו? כן.
וסבא שלך אמר לאבא שלך שהיה את המעמד. הוא יאמין לו? כן.
אם סבא רבה שלך יגיד לסבא שלך שהיה מעמד, יאמין? כן.
אתה מבין? זה עבר מדור לדור, אב לבן. מהיום שיצאו ממצרים, מהיום של מעמד סיני, עד עצם היום הזה!
ואם אתה כל כך רוצה הוכחה פיזית, הרמב"ם (נראה לי זה היה) אשכרה רשם לו על דף את כל הדורות של מתן תורה.
מהרגע של משה, עד אליו. מדור לדור, אב לבן.

*נוצריות-
איך ילד נוצרי יכול "להוכיח" לי שהאמונה שלו זו האמונה הנכונה?
מה הוא יגיד? שאבא שלו אמר לו על ישו, שסבא שלו אמר לאבא שלו וכן הלאה.
אבל, באיזה שהוא שלב הוא יתקע! ברגע שזה מגיע לישו עצמו הוא יתקע!
כי העולם והחיים לא התחילו מישו, הם התחילו הרבה לפני!
והנוצרים כן מאמינים שיכולות הקב"ה לפני ישו.
אז מה קרה פתאום?
ה' החליט לעצור את המלכות שלו ולהעביר את זה לישו? סתם ככה?
לא נראה לי...
האמונה שלהם לא מבוססת על כלום!

*תורה ומצוות (דת)-
נכנס לעניין הדת והמצוות וכו'.
מכונת כביסה - עם ישראל.
ספר הוראות - תורה ומצוות.
אם לא תפעל לפי ספר ההוראות, סביר להניח שהמכונה לא תעבוד לך, ואף תהרס. לא ככה?
אותו הדבר, אם עם ישראל לא ילכו לפי תורה ומצוות כפי שהם רשומים, אנחנו נהרס. וזה בעצם, מה שקרה.
(נכון שאי אפשר לצפות מכולם ללכת לפי התנ"ך, אבל זה מה שצריך לעשות).

*שבת-
עוד משהו ש"מוכיח" שהתנ"ך נכון.
אתה יודע מה אמורים להרגיש בשבת? לא כיף, אלא טוב.
אם אתה עושה את המצוות כפי שרשומים אתה תרגיש פשוט טוב.
אם אתה לא מרגיש ככה, לא קראת נכון, לא הבנת נכון.
ה' קבע דרך מסויימת, שמורכבת מתורה, מצוות, חוקים. הם הולכים לפי השביל הזה, אתה תמצא את עצמך במצב הרבה יותר טוב מכל בחינה אפשרית.
אם לא תלך לפי זה, ותסתה מהדרך, טוב, התוצאות מולך, תראה את עם ישראל היום.

*יהודי מאמין שלא שומר שבת-
קצת סותר, לא?
אם אתה מאמין בסיפורי התנ"ך, ואתה מאמין שה' הוא אכן העליון והיחיד וכל זה,
אז איך זה שאתה בכל זאת לא מקשיב לו? איך זה שאתה לא מקיים את המצוות שצווו על כל יהודי ויהודי?
וזה אני מניחה כי בסופו של יום, האדם מחליט מה לעשות ואיך לפעול, למרות שהוא טועה, וסותר את האמונות שלו.

*שואה-
כשהתחלתי לשאול על השואה, לא יכלו לענות על כל השאלות.
אז לא היו תשובות לכל מה ששאלתי, אז מה? ואולי אין תשובות בכלל, אך ורק ה' יודע אותם.
אז בגלל זה נזרוק הכל לפח? כל מה שלמדנו? רק בגלל שעל כמה שאלות לא יכלו לענות? לא.
נכון שאם לא היתה שואה, היינו היום הרבה הרבה הרבה יותר יהודים, אבל ה' רצה לעשות את השואה הזאת. למה? לא יודעת.
אז רגע, אני אלך לה' ואגיד לו "תשמע, אתה מודע לזה שאם לא היתה שואה, היינו הרבה יותר". ברור שהוא יודע את זה. אבל הוא בכל זאת החליט לעשות את מה שעשה.
ואם אפשר להוציא מהאסון הזה משהו טוב, זה שבזכות השואה, קיימת מדינת ישראל.
ואולי גם אם לא היתה שואה היתה קיימת מדינה, אבל לא ב1948. אולי בעוד עשרות שנים, לך תדע.

נראה לי הצלחתי פחות או יותר לשים את הדברים בכתב.
אני בכל זאת, יצאתי משוכנעת עוד יותר ממה שהייתי.
זה רק חיזק אותי. :yes:

ולמרות שאני מסכימה עם כל מה שכתבתי כאן, אני בכל זאת לא אפעל על פיהן.
אני טועה, נכון. אבל זאת הבחירה שלי. :doh:
Just Because You're Paranoid Doesn't Mean They're Not Out to Get You!!!!
שלח תגובה