שיט, דוקא הפעם התחפשתי לשודד ים...
קצת (?!) על פורים:
מגילת אסתר מתרחשת בעיר שושן שהיתה באיזור אירן/מסופוטמיה והייתה אחת מארבעת ערי הבירה של האימפריה הפרסית אחרי הנצחון של כורש על האימפריה הבבלית. מבחינה כרונולוגית הסיפור מתרחש בסוף תקופת הגלות הראשונה, שנמשכה 70 שנה.
במגילת אסתר אלוקים לא מוזכר אפילו פעם אחת.
בקריאה ראשונה של המגילה נראה כאילו הכותב התכוון לפאר ולהלל את שלטון אחשורוש שכן מעולם באף אחד מספרי התנך אין ירידה לפרטי פרטים לא חשובים כמו תאור המשתים ושמות היועצים השונים. אך אם קוראים לעומק מגלים שבעצם כל המגילה לועגת בסרקאזם לשלטון הפרסי. (כמובן שזה גם בגלל שמגילת אסתר נכתבה בתור מסמך בדברי הימים של פרס ומדי ולכן הייתה חייבת להתחנף) דוקא ההצגה הצבעונית והססגונית מציגה את השלטון בצורה גרוטסקית ומגוכחת. החיים מתנהלים ממשתה למשתה, כל ההחלטות החשובות מקבלות כאשר המלך שיכור מיין, היועצים של המלך מנוטים אותו להחלטות מגוכחות. המלך כובל את עצמו לחוקים שהוא עצמו חוקק עד כדי כך שהוא שולח שני איגרות סותרות לכל הממלכה כי הוא לא מסוגל לבטל את הראשונה... המלכה נבחרת בתהליך מסואב שכל כולו נועד לסיפוק היצרים המיניים של המלך. פשוט לקחו את כל הבחורות היפות בממלכה והמלך שכב עם כל אחת בתורה עד שהוא מצא את "האחת". אבל זה לא מונע ממנו להמשיך בחגיגה- "ובהקבץ בתולות שנית" - בשביל מה? הרי אסתר כבר נבחרה! כזה מלך היה.
מי בעצם גיבור הסיפור של המגילה? האם זו אסתר, שנבחרה על סמך נתונים גופניים והיתה יכולה בכל רגע לקבל את אותו הגורל כמו ושתי? האם זה מרדכי, שבדומה להמן, עלה ברגע ועלול לפול ברגע? האם זה המלך, שמתנהל כמו שיכור מחוץ לפאב?
דוקא העובדה שסיפור המגילה מתגלגל לכאורה ללא שום שליטה באה ללמד את המסר העיקרי של המגילה. אסור לשכוח את העובדה שהימים ההם הם סוף תקופת הנבואה (עזרא ונחמיה, די אחרונים).
מה שמסתתר מאחורי הסיפור הוא שגם כאשר נראה כאילו הכל מתנהל באי סדר מוחלט, יש מי שמנהל את העניינים- "המלך". אין זה מקרה שאחשורוש מוזכר בשמו פעם אחת בלבד בפסוק הראשון. בכל שאר המגילה הוא מופיע כ"המלך" או "המלך אחשורוש". כי למעשה יש מלך אחר אמיתי שמנהל את העניינים. כל עמודה במגילה מתחילה עם אותה המילה - "המלך".
חג שמח!
